Grejpfrut raczej nie należy do ulubionych owoców Polaków, rzadko po niego sięgamy ze względu na gorzkawy posmak owocu. Jednak lekarze i dietetycy całego świata są zgodni co do tego, że grejpfruta warto włączyć do swojej diety – i to nie tylko zjadając miąższ! Cytrus ten, jak każdy inny, ma pestki, a w nich skrywa prawdziwą skarbnicę prozdrowotnych substancji. Na rynku dostępny jest ekstrakt z pestek grejpfruta, który swoje uznanie zdobył nie bez powodu. Co ciekawe, właściwości tych pestek zostały odkryte zupełnie przypadkiem przez lekarza, który interesował się ogrodnictwem – zauważył on, że nie rozkładają się one w kompoście.
Ekstrakt z pestek grejpfruta przeciwdziała jej rozwojowi, które zwykle przejawiają się zmianami skórnymi w śluzówce jamy ustnej, gardła, a także przewodu pokarmowego. Co więcej, choroba może być przyczyną także zaburzeń żołądkowo-jelitowych, takich jak zaparcia, nudności, wzdęcia, bóle brzucha czy też problemy z trawieniem